Kvæg

Hvordan virker det?

For både malkekvæg, kødkvæg samt kalve  virker boluserne på samme måde.
Billedet viser tildeling af Animax kobber kapsler. Disse kapsler indgår i Animax produktet Tracesure® Cu/I . Læs mere om Tracesure® Cu/I længere nede.

Angus ko Copasure 720x480

Billedet viser hvordan kobberet frigives i fem trin:

  1. En kapsel, der indeholder 24 g kobberoxid stifter, bliver lagt i dyret med en speciel Animax indgiver.
  2. Kobberoxid stifterne frigives fra kapslen og hæfter sig i folderne i dyrets vom.
  3. Stifterne føres gradvist med foderet til løben hvor de hæfter sig i slimhinden. Derefter bliver stifterne gradvist opløst af løbens syre. Kobberoxid bliver af disse syre omdannet til kobberklorid og føres til tyndtarmen hvorfra kobberklorid optages i blodet.
  4. Et depot af kobber bygges op i leveren i et konstant og jævnt tempo, i takt med at stifterne opløser.
  5. Kobberdepoterne frigives gradvist fra leveren, normalt over en periode på ca. 6 måneder. Men, dyrets indtag af kobberantagonister som molybdæn, svovl og jern kan forkorte perioden.

Kobolt, jod og selen

Samtidig med kobberet kan man tildele en grøn vombolus, se billedet nedenunder. Produktet hedder Tracesure® Cu/I

indgiver-560x420

Den grønne bolus lægger sig permanent i vommen. Den opløser ikke, men beholder sin oprindelige form. Vomvæsken vil begynde at trække ind i bolusen og derefter siver jod og selen ud i flydende form. Kobolt ligger i en lille stav i bolusens kerne og kernen opløser gradvist.

Efter endt funktion, bliver bolusen gylpet ud eller forlader kroppen via endetarmen, normalt efter cirka 12 måneder. En brugt bolus er let at genkende, da den er hul i kernen.

Tracesure® Cu/I kombinerer altså alle fire mikromineraler, kobber, kobolt, jod og selen.  Kobberet i Tracesure® Cu/I frigives på samme måde som beskrevet under billedet med den sorte ko.

Til sidst kan nævnes, at det er muligt at give kobolt, jod og selen uden kobber. Tracesure® I indeholder kun den grønne vombolus. Virkningen er den samme som beskrevet i afsnittet om Tracesure® Cu/I.

Alle nævnte produkter giver tilskud med de pågældende mikromineraler over en periode på cirka 6 måneder.

Kontakt info@mikromineraler.dk hvis du er i tvivl om, hvilket produkt du skal bruge.

Video: Kvæg der får ilagt bolus.